Als je waterontharder niet goed werkt of defect lijkt, volg dan deze stappen om het probleem te achterhalen en mogelijk zelf op te lossen. Als dat niet lukt, kun je de hulp van onze technische dienst inschakelen.
Volg alvorens contact op te nemen met onze klantenservice eerst onderstaande stappen. Onze klantenservice zal namelijk ook per telefoon of mail vragen of je onderstaand kan uitvoeren.
Doe een waterhardheidstest
De eerste stap is om een waterhardheidstest te doen. Weet je wel zeker dat de waterontharder het niet doet? Controleer dit dan middels een test, welke is meegeleverd bij de installatie van de waterontharder. Volg de meegeleverde instructies om er zeker van te zijn dat je de test juist doet. Blijf je hard en kalkrijk water houden, volg dan onderstaande stappen.
Controleer eerst of de waterontharder signaal geeft.
Kijk in geval van een elektrische waterontharder eerst naar de harstank. Dit is de unit waar een schermpje op zit. Geeft dit schermpje een signaal? Dit kun je controleren door te kijken of er iets op het scherm staat. Denk aan een foutmelding, het aantal te ontharden liters water of de tijd. Heb je signaal? Dan kunnen we uitsluiten dat het niet aan de voeding ligt.
Voer een handmatige regeneratie uit en controleer de stroomtoevoer.
Heb je geen signaal en zie je niks op het schermpje? Controleer dan middels een handmatige regeneratie of de waterontharder wel begint te spoelen. Wanneer dit het geval is, dan zou de printplaat kapot kunnen zijn en daardoor geen signaal op het scherm geven.
Is dat ook niet het geval? Doe de stekker van de waterontharder dan eens in een ander stopcontact. Misschien ligt het wel aan de WCD, wandcontactdoos. Dit zou je ook kunnen testen door je telefoonoplader in het stopcontact te kunnen doen.
Bekijk daarna het niveau van het zoutreservoir.
Is het zout op? Vul het reservoir dan bij met regeneratiezout.
Zit er wel voldoende zout in het zoutvat? Soms vormt zich een harde laag zout in het reservoir die de werking belemmert. Breek deze voorzichtig los, als het zout klontert kan dat de regeneratie nadelig beïnvloeden.
Waterdruk.
Controleer of er voldoende waterdruk is in je waterleiding. Een lage waterdruk kan de werking van de ontharder beïnvloeden. Dat kan bijvoorbeeld zijn, doordat er ergens in de woning in het leidingwerk een lekkage is. Dit heeft dus niets met de waterontharder te maken. Doordat de druk wegvalt, kan de waterontharder zijn werk niet goed doen.
Controleer of de bypass niet dicht staat.
De bypassklep bepaalt of het water door de ontharder stroomt. Controleer of deze niet per ongeluk in de bypass-stand staat, waardoor het water de ontharder omzeilt.
Is er een grootschalige stroomuitval geweest in de wijk/buurt?
Heb je te maken gehad met een grootschalige stroomuitval in de wijk? Dan kan het nog wel eens zijn dat de stroom voor een dorp, wijk, stad of straat ineens weer terug wordt gezet op het gehele stroomnet. Wanneer dit piekcapaciteit met zich meebrengt, kan de printplaat (elektrische besturing van de waterontharder) het soms begeven. Deze zal moeten worden vervangen. Helaas valt dit buiten de garantie, aangezien het schade van buitenaf is.
Contacteer Z8-Water
Als bovenstaande stappen het probleem niet oplossen, neem dan contact op met Z8-Water. Geef een duidelijke beschrijving van het probleem en vermeld het model waterontharder en stuur graag adres mee ter verificatie. Wij pakken het vanuit hier verder met je op.