Water is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Hoewel het water uit de kraan vaak hetzelfde lijkt, is dat in werkelijkheid niet het geval. De waterhardheid varieert van het ene huishouden naar het andere, wat ook wel ‘hard water’ wordt genoemd. Hoe harder het water, hoe meer problemen je kunt ondervinden in huis. Met een waterontharder los je deze problemen direct op, door het hard water om te zetten in zachter water.
Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder is een apparaat dat hard water transformeert naar zacht water door het verwijderen van overtollige calcium- en magnesiumionen. Dit proces wordt ‘ionenuitwisseling’ genoemd. Zo werkt het:
Harsbed: Binnenin de waterontharder bevindt zich een tank met harskorrels. Deze korrels hebben de eigenschap om calcium- en magnesiumionen uit het water te absorberen.
Zoutreservoir: De waterontharder bevat een zoutreservoir, waarin zoutkorrels zitten. Het zout wordt gebruikt om de harskorrels periodiek te regenereren.
Ionenuitwisseling: Wanneer het harde water door de waterontharder stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen uit het water gehaald en vervangen door natriumionen. Het resultaat is zacht water, vrij van de overtollige mineralen.
Regeneratie: Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium en magnesium. Dan begint het regeneratieproces, waarbij een zoutoplossing de harskorrels reinigt en regenereert, zodat ze weer klaar zijn om nieuwe mineralen te verwijderen.