Hoe zorgt een waterontharder ervoor dat je zacht water krijgt?

Ontdek hoe een waterontharder hard water omzet in zacht water en wat dit voor jou kan betekenen.

Updated at December 13th, 2024

Een waterontharder zet hard water om in zacht water door calcium- en magnesiumionen, die verantwoordelijk zijn voor waterhardheid, te verwijderen via een proces genaamd ionenuitwisseling. Hierbij worden deze ionen vervangen door natriumionen, waardoor het water zachter wordt en geen kalk meer achterlaat.

Het proces van ionenuitwisseling

In een waterontharder stroomt hard water door een cilinder gevuld met harskorrels. Deze korrels zijn geladen met natriumionen. Wanneer het water langs de harskorrels stroomt, binden de calcium- en magnesiumionen zich aan de hars, terwijl natriumionen vrijkomen in het water. Dit proces verwijdert de hardheidsmineralen, wat resulteert in zacht water. Zodra de harskorrels verzadigd zijn met calcium en magnesium, wordt de hars geregenereerd met een zoutoplossing, zodat de waterontharder zijn werk kan blijven doen. (consumentenbond.nl)

Voordelen van zacht water

Geen kalkaanslag meer: Zacht water voorkomt kalkvorming op apparaten, kranen en douchewanden, waardoor deze makkelijker schoon te houden zijn en langer meegaan. (milieucentraal.nl)

Efficiëntere schoonmaakmiddelen: Met zacht water heb je minder zeep en schoonmaakmiddelen nodig, wat niet alleen kosten bespaart, maar ook beter is voor het milieu. (rijksoverheid.nl)

Zorg voor huid en haar: Douchen met zacht water kan bijdragen aan een zachtere huid en minder droog haar, omdat het minder uitdrogend werkt dan hard water. (gezondheidsnet.nl)

Conclusie

Een waterontharder maakt gebruik van ionenuitwisseling om hard water om te zetten in zacht water. Dit proces biedt aanzienlijke voordelen, zoals het voorkomen van kalkaanslag, een efficiënter gebruik van schoonmaakmiddelen en een positieve invloed op je huid en haar. Met een waterontharder creëer je een duurzamer en comfortabeler huishouden.