Het gebruik van een waterontharder is voor de meeste mensen veilig. Toch zijn er bepaalde medische aandoeningen waarbij voorzichtigheid geboden is, voornamelijk door het verhoogde natriumgehalte in onthard water.
Mensen met een natriumarm dieet: Personen die een zoutarm dieet volgen vanwege gezondheidsredenen, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, of nierproblemen, kunnen baat hebben bij regulier kraanwater in plaats van onthard water. Bij een waterontharder worden calcium- en magnesiumionen vervangen door natriumionen, wat het natriumgehalte in het water iets verhoogt. Hoewel deze toename meestal gering is, kan het voor mensen met een zoutbeperking relevant zijn. Het is verstandig om bij twijfel een arts of diëtist te raadplegen (Waterontharder-advies).
Voor de meeste gezonde volwassenen vormt onthard water geen probleem en is het veilig om te drinken. In veel gevallen biedt het zelfs voordelen, zoals het verminderen van kalkaanslag in apparaten. Toch is het bij specifieke medische aandoeningen, zoals zoutbeperkte diëten, altijd verstandig om advies in te winnen bij een medisch professional voordat je besluit onthard water te gebruiken.