Zijn er gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van een waterontharder?

Lees hier of er gezondheidsrisico’s zijn bij het gebruik van een waterontharder.

Updated at November 7th, 2024

Over het algemeen zijn er geen grote gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van een waterontharder. Bij het onthardingsproces worden calcium- en magnesiumionen vervangen door natriumionen, wat resulteert in een kleine toename van natrium in het water. Deze verhoging blijft echter binnen de grenzen die volgens het Drinkwaterbesluit zijn toegestaan en vormt geen risico voor de meeste mensen. Voor mensen die een strikt natriumarm dieet volgen, kan het verstandig zijn om dit in overweging te nemen bij het gebruik van onthard water (Rijksoverheid).

Naast de kleine toename van natrium verwijdert een waterontharder mineralen zoals calcium en magnesium uit het water. Deze mineralen dragen bij aan de gezondheid, maar worden voornamelijk via voeding opgenomen. Het wegnemen van deze mineralen uit drinkwater heeft daarom geen significante impact op de gezondheid (Voedingscentrum).

Een aandachtspunt bij waterontharders is het risico op bacteriegroei als het systeem lange tijd stilstaat. Moderne systemen zijn ontworpen om zichzelf regelmatig te spoelen, waardoor dit risico aanzienlijk wordt verminderd. Regelmatig onderhoud en spoelen zijn daarbij belangrijk om optimale waterkwaliteit te waarborgen.

Samenvattend zijn er geen belangrijke gezondheidsrisico’s verbonden aan het gebruik van een waterontharder. Voor mensen met specifieke gezondheidsbehoeften, zoals een natriumarm dieet, kan het nuttig zijn om alternatieven te overwegen of advies in te winnen bij een arts.