Om dit te kunnen bevestigen of het daadwerkelijk kalk is, wil ik u vragen om de test van de waterhardheid te doen.
U doet dit met het bijgeleverde testsetje. U vult het reageerbuisje tot het onderste streepje. Dit is 5 ml water.
Dan laat u het eerste druppeltje in de wasbak vallen. Waarom? Dan is de lucht uit het flesje. Doe vervolgens het eerste druppeltje in het reageerbuisje en schudt hiermee vervolgens. Het water kleurt oranje/rood/roze.
Herhaal dit proces totdat het water verkleurt. Dit kan transparant, lichtblauw of groen zijn - dit is afhankelijk van het soort test.
Als het goed is, moet het bij 2 maximaal 3 druppels gaan verkleuren. Het aantal druppels staat gelijk aan de hardheid van het water.
Is dit 3 of minder druppels? Dan werkt de ontharder, en is dit geen kalk.
Wat is het dan wel? In water zit natuurlijk veel meer dan kalk. Zo heb je ook te maken met bijvoorbeeld calcium, fosfaten, ijzers, magnesium, mineralen etc.. Deze kunnen ook 'uitslaan'.
Ga de locatie van de ‘kalkaanslag’ na
Verder, is deze 'kalkaanslag' zichtbaar in de badkamer? Dan kunnen het ook shampoo resten zijn. Kalk breekt namelijk shampoo goed af, en dat is nu niet meer door de ontharder. Haal de zeem erover, en weg zijn de resten.
Daarnaast, kalkaanslag zou dan door heel het huis te zien moeten zijn. De waterontharder kan niet alleen werken in een specifiek deel van de woning, maar werkt voor al het water dat in de woning gebruikt wordt.